Cultural

National Concert Hall

 
 

National Concert Hall

The placement of the theatre on top of a hill provides the ideal location for embracing the somewhat familiar sloped terrain in the architecture. Speaking its own language, its jagged shapes are easily recognizable from any vantage point within the city.

The transparent facade allows for the life inside to be visible from the outside. Clad in Corten steel, the two theatre structures embrace the beautiful and varied rust color. They provide both a backdrop for the public spaces and glow on the hill like a piece of amber where the fossils cast inside are alive and changing with every evening’s performance.  

 
 
 

Location:

Vilnius, Lithuania


Market:

Cultural


STATs:

Building Size: 166,280 sf
Seats: 2,134


Services:

Architectural Design
Interior Architecture
Sustainable Design

 

More Projects

 

Royal Danish Theatre

 
 

Royal Danish Theatre

Located in the heart of a city surrounded by sea, the Royal Danish Theatre sought to combine the elements of land and water that make Copenhagen unique. Pulling inspiration from the maritime setting, the multi-functioned building impressionistically extends along the pier, floating amongst ships and sailboats like a vessel at berth.

The Royal Danish Theatre was designed to bring its inhabitants to life, similar to the theater performances that take place within its walls. The façade gently curves along the water, filtering sunlight while also providing deliberate openings that give inhabitants a glimpse of the beautiful views outside. More than just an enclosure for multiple stages, the building is a working theatrical machine that puts on its own performance every day and night.

The crown of the Royal Danish Theatre is an expansive wooden framework that encapsulates and bears the weight of the main stage and foyer. Boasting uninterrupted views of the surrounding landscape, this grand space becomes the patron’s proscenium – placing inhabitants in the spotlight of social attention. Penetrating through the roof, the circular crown structure shelters the fly tower while glowing from within like a lantern reflecting across the harbor.

RECOGNITION

Gold Award 2019, International Design Awards

 
 
 

Location:

Copenhagen, Denmark


Market:

Cultural


Stats:

Building Size: 330,000 sf


Services:

Architectural Design
Interior Architecture
Sustainable Design

 

More Projects

Riga Exposition Centre

 
 

Riga Exposition Centre

In an effort to provide sensational experiences for visitors, the Exhibition Centre sought to expand their facilities to include an auditorium, additional conference rooms, offices, and an additional exhibition space. The resulting design is prescribed to become an internationally recognizable landmark befitting the city of Riga’s 800 years of history blending the medieval with the modern.

Entering Riga by water, the landscape of the city reflects across the Daugava River with iconic buildings towering skyward similar to the tall trees in the vast Latvian forests. During the design process, we took inspiration from this initial impression, establishing a thriving public plaza and transcending the exposition center to rise above Kipsala Island.

When designing the Riga Exposition Centre, the goal was to create a multi-functional landmark on Kipsala Island that would replace the outdated design and functionality of the existing development.

RECOGNITION

Merit Award 2017, SARA Architecture & Design Awards

 
 
 

Location:

Riga, Latvia


Market:

Cultural


STATs:

Building Size: 300,000 sf


Services:

Architectural Design
Interior Architecture
Sustainable Design

 

More Projects

 

Guggenheim Museum

 
 

Guggenheim Museum

The Solomon R. Guggenheim Foundation sought a design for a waterfront Guggenheim Museum with a year-round focus on culture and entertainment that serves as a gathering place for residents and visitors.

The foundation of our design begins by creating an integrated pedestrian connection between South Harbor and Tahtitornin Park. This landscaped surface extends the natural beauty of the park fabric across Etelaranta Street and down to the waterfront. The journey from hillside to harbor front actually penetrates the structure, blurring the boundaries between the public space of the city and the private space of the museum.

Turning the traditional layout of a museum inside out, the Guggenheim Helsinki provides visitors with an experience that alternates between interior and exterior spaces. The interior of the main exhibition hall can be viewed from the pathway outside as one circulates around the large architectonic form. From there, the design comes alive and unfurls into several natural gathering spaces where museum visitors can enjoy vistas where the city meets the water.

RECOGNITION

Bronze Award 2018, International Design Awards

Cultural Award 2017, American Architecture Prize

Gold Award 2016, Association of Licensed Architects Design Awards

 
 
 

Location:

Helsinki, Finland


Market:

Cultural


Stats:

Building Size: 135,658 sf


Services:

Architectural Design
Interior Architecture
Sustainable Design

 

MORE PROJECTS

Bodo Kommune

 
 

Bodo Kommune

Building on existing cultural and commercial assets in the city center, the award-winning Bodo Culture House is strategically designed to enhance program functions, activate adjacent streets and the harbor front, and create visually dynamic volumes from a variety of vantage points. The design results in an iconic theater comprised of interlocking forms.

The arced layers of translucent skin reveal the life of the building between its structural ribs, while light passing through its varying layers of opacity creates a sculptural beacon across the water.

The primary entrance allows patrons to enter between layers of glass curtain wall that arc like a boat’s hull. To access the theater halls, patrons ascend the grand stair that leads to the third floor interior terraces. The main theater’s seats cascade downward, showcasing the performance stage. The more experimental small theater is strategically placed to allow its activity to be viewed from within the grand processional.

RECOGNITION

Merit Award 2009, Association of Licensed Architects Design Awards

 
 
 

Location:

Bodo, Norway


Market:

Cultural


Stats:

Building Size: 66,736 sf


Services:

Architectural Design
Interior Architecture
Sustainable Design

 

more projects

Silent Meditation Forest Cabins

 
 

Silent Meditation Forest Cabins

Located between Lake Bezdibene and the Ozolini buildings, a dynamic collection of cabins provide spaces for exploration, solitude, and focus. For those seeking internal balance in an increasingly fast-paced world, the spatial and physical qualities of each cabin conjure a greater sense of self and surrounding.

The cabin strives to touch the ground lightly, both in terms of physical construction and environmental impact. Constructed with vernacular materials, such as plywood and timber, the building is simple and easy to maintain.

Replicable and versatile, minimal adjustments to the orientation and apertures allow a range of experiences from complete exposure to isolated concentration. A central core accommodates the basic needs of sleeping, cooking, and creating while maximizing space for meditation and focus on a sky-lit platform above. Enclosed by a dynamic shell, the operable walls and windows expose the core to the outside, blurring the distinction between personal space and wilderness.

 
 
 

Location:

Riga, Latvia


Market:

Cultural


Stats:

Building Size: 50 sf (per cabin)


Services:

Architectural Design
Interior Architecture
Sustainable Design

 

more projects